01

Antibiotica helpen bij griep of een verkoudheid.
FOUT

Antibiotica zijn geneesmiddelen die het opnemen tegen bacteriën die ons ziek maken. Ze werken niet tegen virussen. Dus bij griep, verkoudheid en veel keel- luchtweg- en oorontstekingen hebben ze geen zin.

Een bacterie is een minuscuul wezentje dat bestaat uit een enkele cel. Een bacterie kan op eigen kracht overleven en zich vermenigvuldigen. Bacteriën kun je wel bestrijden met antibiotica. Zo kunnen ze zich niet verder ontwikkelen. Weet wel dat niet voor alle bacteriële infecties meteen antibiotica moet worden opgestart.

02

Als je symptomen verdwenen zijn, mag je stoppen met antibiotica.
FOUT

Schrijft je arts antibiotica voor? Volg de instructies dan nauwgezet op. Neem de juiste dosis in op de juiste tijdstippen en sla nooit een inname over. Doe je antibioticakuur altijd uit zoals voorgeschreven, ook als je je beter voelt. Zo zijn alle bacteriën in je lichaam zeker vernietigd.

Heb je na je antibioticakuur nog restjes over? Breng ze dan naar de apotheker. Hou ze nooit zelf bij voor een volgende keer.

03

Door verkeerd antibioticagebruik kunnen ernstige ziekten minder goed behandeld worden.
JUIST

We gebruiken antibiotica nog te vaak als het niet nodig is en we volgen onze antibioticakuur bovendien niet altijd correct. Dat maakt dat sommige bacteriën niet langer gevoelig voor zijn voor bepaalde antibiotica. Ernstige ziekten goed behandelen en levens redden worden moeilijker. Ook operaties en transplantaties worden hierdoor risicovoller. Antibiotica goed gebruiken en enkel als het echt nodig is, is dus de boodschap.

04

Antibiotica lossen al je winterkwalen op.
FOUT

Antibiotica zijn geen wondermiddelen en ook niet de oplossing bij winterkwalen. Als je ziek bent, ga dan langs bij je huisarts en bespreek samen wat voor jou de beste behandeling is. Vraag ook zelf niet onnodig naar antibiotica.

In ieder geval, neem rust als je ziek bent en blijf thuis wanneer je koorts hebt of symptomen die een normaal functioneren hinderen. Je kunt indien nodig een pijnstiller of een koortswerend middel nemen om de symptomen te verminderen.

Draag jij ook bij aan de werkzaamheid van antibiotica?

Door overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica zijn bacteriën minder gevoelig geworden voor deze medicijnen. Dit is een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

Antibiotica zijn levensreddende geneesmiddelen en een schaars goed. Het is ieders verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze goed gebruikt worden en alleen als het echt nodig is.

Word daarom een Antibiotic Guardian die verantwoord omgaat met antibiotica. Doe een eenvoudige belofte over hoe jij beter gebruik zal maken van antibiotica. Op die manier dragen we samen bij aan het behoud van de werkzaamheid van antibiotica voor toekomstige generaties.