Jonge ouders met kinderen tot zes jaar kunnen voor extra ondersteuning terecht bij een inloopteam. In Vlaanderen en Brussel zijn er in totaal zestien. Dit jaar vieren die hun twintigste verjaardag. Wat maakt hen zo bijzonder?
Ingrid Matthijssen kreeg op een nacht het idee om een weggeefwinkel voor jonge ouders te openen bij haar in de gemeente. Een idee dat op heel korte tijd vorm kreeg en een schot in de roos bleek.
Sinds Hagar Salama het inloopteam van Wiegwijs in Gent binnenstapte, vertoeft ze er regelmatig. Vroeger vooral met een van haar kindjes tijdens een activiteit, nu meestal als vrijwilliger. ‘Ikzelf en mijn kinderen hebben hier veel geleerd.’
Enoch voedt zijn zoontje alleen op, afwisselend met zijn ex-vriendin. Dat valt hem zwaar, maar het maakt van hem ook een zelfzekerdere vader. 'Ik geniet ervan dat ik het op mijn manier kan doen.'
'Hoe gaat het?' is geëvolueerd van een vraag naar een beleefde begroeting. Je krijgt niet altijd een antwoord. Alleen door écht te vragen hoe het met iemand gaat, kom je het te weten. We stelden de vraag aan de M/V/X in de straat.
'Tweedehandsrook is schadelijker voor kinderen. En derdehandsrook is na enkele dagen verdwenen.' Expert Pieter Debognies (29) van het Vlaams Instituut Gezond Leven beantwoordt vier stellingen over passief roken.
In de Week van de Vrijwilliger (27 februari tot 6 maart) laten we elke dag een vrijwilliger aan het woord. Ellen is vrijwilliger voor Wiegwijs, een organisatie die aan ouders van jonge kinderen preventieve gezinsondersteuning biedt op het vlak van gezondheid, zorg en opvoeding.
Brullen, stampvoeten, huilen, tieren, bijten, slaan. Ouders van peuters kijken er niet meer van op. Maar is het ook normaal gedrag? Opvoedingsexpert Steven Gielis verklaart.