Wat is bosbaden?

Bosbaden is niet zomaar een vrijblijvende wandeling. Het betekent dat je je ten volle laat meenemen door wat de natuur je te bieden heeft. Je maakt je hoofd helemaal leeg en vertraagt om je eigen ritme terug te vinden. Je laat je prikkelen door alle geluiden, kleuren en geuren.

Hoe werkt het?

Je kunt alleen bosbaden of je in groep laten begeleiden door een bosbadgids. Want het is niet voor iedereen evident om urenlang alleen in een bos te zijn op zo’n bewuste manier. Met individuele belevingsoefeningen kom je in contact met de natuur en met jezelf. Als je met een groep op stap bent, kun je je ervaringen delen met elkaar. Ruik bijvoorbeeld eens aan het mos, wrijf over de ruwe schors van de bomen of luister naar het geluid van de bladeren.

Je focust op de natuur en denkt niet meer na over die berg afwas of andere zorgen. Bosbaden heeft een positief effect op stressgerelateerde ziekten. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid cortisol (hormoon dat wordt aangemaakt als je stress ervaart) daalt en de witte bloedcellen die je immuunsysteem versterken worden geactiveerd.

Hoe begin je eraan?

Je laat het best je smartphone, camera en horloge thuis. Om echt letterlijk en figuurlijk te vertragen, kun je op blote voeten wandelen of een zitje meenemen en 10 minuten bij een boom gaan zitten. Probeer het bos als een kind te bekijken, zonder remmingen. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft natuuroases ingericht om te bosbaden. Je kunt er een bewegwijzerde lus van 2 kilometer wandelen. Onderweg vind je houten objecten waar je op kunt zitten, liggen en hangen. Je vindt natuuroases in het Zoniënwoud, het Eversambos, het Heverleebos, het Stropersbos …

30-30-campagne

Ga van 6 maart tot en met 4 april 2021 de uitdaging aan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen. Als je je registreert, ontvang je tips en inspiratie. Of vorm met familie of vrienden een virtuele groep om elkaar te motiveren. Bovendien bouw je mee aan het 30-30-bos. Na de campagne planten we per actieve deelnemer een boom.