Waar komt deze bewering vandaan?

Tot nu kregen vermageren en vermageringsdiëten alle aandacht als de beste behandeling van obesitas. Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of dat de beste aanpak is om het risico op vroegtijdige sterfte te verlagen. Hun literatuurstudie had verrassende resultaten. 

De aanpak zou dus moeten verschuiven van wegen naar bewegen en preventie

Proberen te vermageren verlaagt maar een beetje het risico op vroegtijdige sterfte. Vaak kom je weer in gewicht bij nadat je vermagerd bent, het jojo-effect. Dat effect doet het risico stijgen met meer dan 40%.  

Hoewel beweging alleen zelden tot een blijvend gewichtsverlies leidt, zorgt het wel voor de grootste daling van het risico op vroegtijdige sterfte: met 15 tot 50% naargelang de studie. 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De klassieke behandeling van obesitas, door vermageringsdiëten, zorgt in de praktijk vaak niet voor gewichtsverlies op lange termijn. Om vroegtijdige sterfte te voorkomen lijkt het stabiliseren van het lichaamsgewicht en beweging betere resultaten op te leveren. De aanpak zou dus moeten verschuiven van wegen naar bewegen en preventie. 

Helpt bewegen beter bij obesitas dan wegen?

JA

De onderzoekers besluiten dat vermageren niet de beste aanpak is om het risico op vroegtijdige sterfte bij obesitas te beperken. Het gewichtsverlies na een vermageringskuur is namelijk dikwijls maar tijdelijk. Het lichaamsgewicht stabiel houden in combinatie met bewegen is een beter plan.  

Naast bewegen is een gezond en evenwichtig eetpatroon belangrijk. Net als een betere slaaphygiëne, tevreden zijn met wie je bent en hoe je lichaam eruitziet en op een andere manier omgaan met emoties. Al deze factoren dragen bij tot een stabiel lichaamsgewicht.  

Bron: Gezondheid en Wetenschap en Eetexpert