Waar komt dit nieuws vandaan?

De Chinese onderzoekers baseerden zich op bestaande gegevens. Ze analyseerden 36 cohortonderzoeken, waarbij onderzoekers een groep mensen gedurende een bepaalde tijd volgen. 

Wie niet of zelden ontbeet, had 48 procent meer kans op overgewicht

Wie niet of zelden ontbeet, had 48 procent meer kans op overgewicht. Deze resultaten werden niet beïnvloed door de leeftijd, het opleidingsniveau, geslacht of de regio waarin de onderzoekers het onderzoek uitvoerden.  

Hetzelfde resultaat bleek uit 9 cross-sectionele onderzoeken, waarbij onderzoekers op een bepaald moment zowel de ontbijtgewoonten als het gewicht in kaart brengt. Ook daarbij nam het risico met 48 procent toe. 

De onderzoekers concluderen dat ontbijten een belangrijk wapen in de strijd tegen obesitas is. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een eerder Amerikaans literatuuronderzoek besloot ook dat ontbijten de kans op overgewicht vermindert. Deze nieuwe studie, waarin ook recentere onderzoeken zijn opgenomen, onderbouwt het mogelijks beschermend effect van ontbijten verder. 

Er bestaan ook interventiestudies, waarbij de onderzoekers deelnemers wel of niet lieten ontbijten, die onderzochten of er een verband was tussen ontbijt en gewichtsverlies. Uit een recente literatuurstudie daarvan bleek dat ontbijten niet leidt tot gewichtsverlies, en soms zelfs tot gewichtstoename. 

De onderzoekers merken zelf op dat de interventiestudies van lage kwaliteit zijn en dat je de resultaten voorzichtig moet interpreteren. Deze resultaten zijn trouwens niet noodzakelijk tegenstrijdig: ontbijten verkleint duidelijk de kans op overgewicht, maar de kans dat je kilo’s verliest door te starten met ontbijten, is eerder klein. 

Helpt ontbijt tegen obsesitas?

JA

Deze studie bevestigt dat ontbijten de kans op overgewicht verkleint en belangrijk kan zijn in de preventie van overgewicht. Je kiest bij je ontbijt het best voor volkoren granen (volkoren brood, muesli …) in combinatie met plantaardige producten (fruit, groenten, notenpasta …) of met eieren of kaas. 

Ontbijten bevordert een evenwichtige voeding en een goede energieverdeling over heel de dag. Het vermindert ook de drang om te snoepen. 

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook