Waar komt dit nieuws vandaan? 

De Engelse organisaties The National Institute for Health and Care (NICE) en Public Health England (PHE) belichten in hun hoestonderzoek drie studies waarbij kinderen die honing krijgen minder vaak en minder hevig hoesten in vergelijking met kinderen die geen honing krijgen. Daarom suggereren ze het gebruik van honing bij kinderen ouder dan 1 jaar.

Je hoest genezen, doet honing evenwel niet. Maar dat is ook niet het geval bij hoestmedicijnen of antibiotica. Tegen virale infecties helpen antibiotica sowieso niet en de meeste infecties veroorzaakt door bacteriën genezen met antibiotica even snel als zonder. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? 

Wetenschappelijk onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat de arts niets kan doen om genezingsproces van hoestklachten te versnellen. Onze weerstand zal de meest voorkomende infecties zelf overwinnen. 

Honing vormt een beschermlaag op het keelslijmvlies

Een hoest die gepaard gaat met een verkoudheid hoef je trouwens niet altijd te onderdrukken. Die hoest, vooral bij een slijmhoest, zorgt er namelijk voor dat de ziektekiemen het lichaam verlaten. 

Maar een hoest kan soms ook pijn doen of irriteren. Honing kan dan bij sommige mensen de klachten verlichten. Over de precieze werking van hoestwerende middelen is nog weinig bekend. Maar honing is in elk geval een demulcent, of verzachtend middel, dat een beschermlaag zou vormen op het keelslijmvlies.  

Als goed alternatief voor de producten bij de apotheek, kun je zelf een eenvoudige ‘hoestsiroop’ maken: meng twee maatjes honing met een maatje citroensap. 

Verzacht honing je hoest?

JA

Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen. 

Bron: Gezondheid en Wetenschap