Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers hebben 18 studies over natuurgeluiden grondig geanalyseerd. De meeste studies vonden plaats in een laboratorium of een ziekenhuis.

De deelnemers luisterden via een koptelefoon naar natuurgeluiden, vooral van vogels en water. Het effect op de hartslag, bloeddruk, pijngrens en het stresshormoon cortisol werd onderzocht.

In andere studies ging men de gemoedstoestand en het concentratievermogen na.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De analyses wijzen op een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid. Maar onderzoek naar het effect van natuurgeluiden is complex. Harde bewijzen ontbreken nog.

Het is ook niet duidelijk hoe vaak en hoelang je naar natuurgeluiden moet luisteren om een positief effect te ervaren. 

Wat kan het positieve effect verklaren? Natuurgeluiden geven je een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daardoor zou je beter kunnen ontspannen en herstellen van stress.

Zijn natuurgeluiden goed voor je gezondheid?

ONVOLDOENDE BEWEZEN

Natuurgeluiden lijken een positief effect te hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Het is niet duidelijk hoe vaak en hoelang je ze moet horen om dat effect te bereiken. Er zijn geen harde bewijzen en er is meer onderzoek nodig. Ondertussen kan het geen kwaad om langs kabbelende beekjes te wandelen of onder een boom met tjirpende vogels te verpozen.  

Bron: Gezondheid & Wetenschap