Waar komt dit nieuws vandaan?

Vetten worden ingedeeld in minder gezonde verzadigde vetzuren en gezonde onverzadigde vetzuren. Bij de gezonde groep horen omega 3-vetzuren die je bijvoorbeeld vindt in walnoten en vette vissoorten.

Onder leiding van Amerikaanse onderzoekers volgden 182 (hoofdzakelijk vrouwelijke) patiënten een dieet rijk aan omega 3-vetzuren. Een controlegroep kreeg gewone voeding. Via vragenlijsten volgden de onderzoekers de hoofdpijn op. Na 16 weken daalde de frequentie en ernst van de hoofdpijn in de omega 3-groep. Het aantal dagen hoofdpijn per maand daalde van 16 naar 11.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? 

Het verschil tussen de interventie- en controlegroep was niet enkel de aanvoer van omega 3-vetzuren, maar de voeding in het algemeen. Het is niet duidelijk of de betere resultaten komen door de hogere aanvoer van omega 3-vetzuren of door de voeding waaruit het dieet bestond. Het belangrijkste is dat de interventiegroep minder hoofdpijn ervoer.

Wil je de resultaten van de studie toepassen? Kies dan voor een gezond voedingspatroon met voldoende omega 3-vetzuren. Het is niet simpel om via voeding aan voldoende omega 3-vetzuren te geraken. Sommige vissoorten zoals kabeljauw bevatten bijna geen omega 3-vetzuren, in tegenstelling tot makreel en zalm. Een gezond voedingspatroon kun je eventueel aanvullen met voedingssupplementen met omega 3-vetzuren. Vraag vooraf advies aan je arts en apotheker.

Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?

JA

Gezonde voeding rijker aan omega 3-vetzuren kan de frequentie en de ernst van hoofdpijn doen dalen bij mensen die regelmatig aanvallen hebben. De deelnemers waren hoofdzakelijk vrouwen, het is dus moeilijk om conclusies te trekken voor mannen en kinderen.

Bron: Gezondheid en Wetenschap 

Ontdek ook