Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen op zoek in bestaande studies of stretchen spierpijn na een inspanning kan voorkomen. In de studies die ze bekeken, stretchten de deelnemers kort voor of na een training en schatten ze daarna het effect van stretchen op de spieren op een schaal van een tot honderd.

Stretchen na de training verminderde de spierpijn een dag na de training met 1 procent. Bij vooraf stretchen is dat maar 0,5 procent. Die procenten bleven hetzelfde van een halve dag na de training tot drie dagen na de training. De grootste studie toonde aan dat stretchen voor en na de training spierpijn verminderde met gemiddeld 4 procent over een periode van een week.

Op basis van deze gegevens besluiten de onderzoekers dat stretchen voor of na een training spierpijn nauwelijks vermindert.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren

Dit literatuuronderzoek toont aan dat stretchen voor en na een inspanning geen duidelijke effecten heeft op spierpijn. De studies die de onderzoekers verzamelden, waren wel van lage tot matige kwaliteit.

Zowel de onderzoekers van deze studies als de deelnemers wisten wie stretchte en wie niet. Dat kan het gedrag van beide groepen beïnvloed hebben. Maar omdat de resultaten van de verschillende studies vrij gelijkaardig zijn, zijn hun conclusies – dat de voordelen van stretchen op spierpijn beperkt zijn - waarschijnlijk.

Stretchen kan andere voordelen hebben die deze overzichtsstudie niet onderzocht. Mogelijk verminderen stretchoefeningen het risico op blessures, kunnen ze sportprestaties verbeteren en het gevoel versterken dat je lichaam klaar is voor een oefening.

Helpt stretchen spierpijn voorkomen?

NEE

Volgens een literatuuronderzoek heeft stretchen voor of na een sportinspanning weinig invloed op spierpijn. Dat betekent niet dat stretchen zinloos is. Het kan andere voordelen bieden die in deze studie niet onderzocht werden, zoals het risico op blessures verminderen.

Bron: Gezondheid en Wetenschap