Waar komt dit nieuws vandaan?

Sinds 2020 legt Europa voorwaarden op aan de inkt en kleurstoffen voor tattoos. In 2015 gaf de Hoge Gezondheidsraad adviezen om gezondheidsproblemen met tatoeages te voorkomen. Om erkend te worden als tatoeëerder, moet je een opleiding volgen over hygiëne en risico’s. Je moet ook strikte hygiënemaatregelen volgen en informeren over risico’s. 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een tattoo kan gezondheidsproblemen opleveren. Je kunt allergisch reageren op de inkt. De meeste reacties komen voor met rode inkt. Die inkt bevat cadmium, een metaal dat in zonlicht kan leiden tot jeuk, pijn en zwelling van de tattoo. Zulke reacties zijn niet te voorspellen en kunnen optreden weken tot jaren nadat je de tattoo liet plaatsen. 

Als je aanleg hebt voor een huidziekte kan die opflakkeren op de plaats van de tattoo. Zo kan een tattoo op gezonde huid van een persoon met psoriasis leiden tot psoriasisletsels op de tattoo. Hetzelfde geldt voor onder meer eczeem en aanleg voor wratjes. 

Ten slotte kan een pas geplaatste tattoo infecteren als de hygiënemaatregelen niet strikt worden nageleefd.  

Kunnen tattoos je gezondheid schaden?

JA

Huidproblemen op een getatoeëerde huid zijn zeldzaam, maar niet onbestaande. Vooral rode inkt kan allergische reacties uitlokken. Ook kunnen sluimerende huidziekten opflakkeren nadat je een tattoo laat plaatsen. Tot slot kan je huid infecteren als de hygiëneregels niet goed werden nageleefd.

Bron: Gezondheid en Wetenschap