
Kruimelpad
Bleri Lleshi: 'Mensen hebben geen vertrouwen in hoop'
Is hoop een illusie? Is het enkel iets voor gelovige mensen? Of is de wereld net vol van hoop en spreken we er alleen te weinig over? Bleri Lleshi, filosoof en auteur van onder meer De kracht van hoop, zoekt het antwoord.

Dirk Van Duppen: boodschapper van liefde en hoop
Die volle wangen als van een gezonde baby, heeft hij niet meer. Op het podium van de prachtige zaal De Roma staat een man die met moeite nog 40 kg weegt. Het vet is weg. De spieren zijn weg. Wat overblijft zijn botten.
Kwetsbaar en breekbaar lijkt hij met elke beweging die hij maakt. Elke vorm van kanker is verschrikkelijk, maar pancreaskanker is, zoals hij het noemt: ‘vuil’.
Terwijl zijn lichaam elke dag een beetje meer sterft staan zijn ogen vol leven. Zijn afgetakeld lichaam imponeert niet meer, maar als hij begint te praten hoor je zijn passie en zie je zijn strijd. Je wordt meegevoerd door zijn woorden zoals een kleine steen in een wilde rivier en even, heel even, vergeet je de ‘vuile ziekte’.
Aan het woord is arts, politicus, schrijver en activist Dirk Van Duppen. Sinds zijn diagnose van een ongeneeslijke ziekte in augustus 2019 werd hij geïnterviewd door zowat elke media in dit land.
De mensen werden geraakt door zijn engagement en boodschap van liefde en hoop. In De Roma waren alle 1.300 stoelen bezet terwijl duizenden anderen thuis aan het kijken waren via live streaming.
Dirk vertelde tijdens het gesprek met journaliste Phara De Aguirre over liefde. 'Als je je engageert en je werkt samen, leer je mensen lief te hebben en omgekeerd word je geliefd. Ik heb voldoende bewijs dat liefde de drijvende kracht is geweest om de evolutie tot de homo sapiens waar te maken', zegt hij.
Ondanks de wereldwijde opkomst van extreemrechts, de Trumps van de wereld, de toenemende ongelijkheid en het farmabanditisme is hij hoopvol dat er positieve verandering zal komen.
Hoop als motor voor verandering
‘Waarop baseer je die hoop?’, vroeg De Aguirre. Ik spitste mijn oren. Omdat ik weet dat de meeste mensen cynisch zijn over hoop, ik schreef er zelfs een boek over.
We zien hoop als illusie, als iets passief. We denken dat hoop iets is voor gelovige mensen die bezig zijn met het hiernamaals. In honderden gesprekken heb ik zo vaak gevoeld dat weinig mensen vertrouwen hebben in de hoop.
‘In vijftig jaar militantisme’, was het korte en krachtige antwoord van Van Duppen, die sinds zijn tienerjaren heeft gestreden tegen uitbuiting van arbeiders, tegen het farmabanditisme, tegen de luchtvervuiling en de Lange Wapper …
Zijn strijd is hij telkens weer aangegaan met hoop, maar dan actieve hoop. Actieve hoop is: in actie schieten, goed nadenken en studeren wanneer nodig, je organiseren en allianties aangaan, en vooral niet vóór maar mét andere mensen hoop en verandering mogelijk maken. Iets wat Van Duppen vaak heeft weten te realiseren en waarmee hij vele mensen heeft geïnspireerd.
Er zijn veel problemen en wanhoop in de wereld, maar waar we te weinig over spreken is dat diezelfde wereld ook vol hoop is. Dirk staat daarin niet alleen.
Er zijn in Vlaanderen duizenden anderen die dag in dag uit en binnen hun mogelijkheden, hun steentje bijdragen voor een betere wereld. Al wie zich inzet voor sociale verandering wordt vooruit gestuwd door actieve hoop.
We horen te vaak dat er geen alternatieven zijn, terwijl er vele alternatieven zijn. Laten we daarom samenkomen, samen delen, samen strijden. Laten we samen hoop en verandering mogelijk maken voor onszelf en voor de komende generaties.
Bleri Lleshi is filosoof, docent aan UCLL en auteur van verschillende boeken waaronder de bestsellers Liefde in tijden van angst en De kracht van hoop. In mei verschijnt zijn nieuw boek Wat nu? Brief aan Vlaanderen.
Leef publiceert opinies om bij te dragen aan het maatschappelijk debat. Elke auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.