December bulkte van de vrolijkheid. De Sint kwam gewoontegetrouw helemaal uit Spanje om de kinderen te verwennen met speelgoed en lekkernijen. Vanuit het hoge noorden denderde de Kerstman op zijn slee naar onze contreien, ho ho ho bulderend dat het een lieve lust was. Amper een week na het uitpakken van de kerstcadeautjes werd het oude jaar uitgezwaaid en het nieuwe verwelkomd. En dat ging wederom gepaard met feestgedruis. Een nieuw jaar, een nieuw begin, toch?

Jaloers op de egel

Of niet? Het partygevoel dat in de laatste weken van vorig jaar het toppunt bereikte, muisde er met de nergens te bespeuren (noorder)zon vanonder. Buiten is het kil. Ook binnen is het minder warm dan andere jaren, want je zet de thermostaat een graadje of twee lager om je energiefactuur het hoofd te kunnen bieden. Je rilt en wilt het liefst van al je bed weer in. Je denkt terug aan die egel die je vorige zomer af en toe spotte. Die houdt nu knusjes zijn winterslaap, de gelukzak.

Troosteloosheid troef en de ellende zou zijn hoogtepunt bereiken op Blue Monday, de derde maandag van januari. Dit is de meest deprimerende dag van het jaar, zo wordt beweerd. In 2023 valt die op 16 januari. U bent gewaarschuwd. Maar hoezo, meest deprimerende dag? Wat is er dan zo speciaal aan die blauwe maandag, die in 2004 werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall?

I Don’t Like Mondays

Wel, door de donkere dagen, het grijze weer, geen vooruitzicht op vakantie en goede voornemens waar je mogelijk al lang spijt van hebt, zou Blue Monday de meest mistroostige dag van het jaar zijn. Niet toevallig een maandag, de eerste werkdag van de week. Een Koreaanse studie wees uit dat op maandagen iets meer zelfdodingen plaatsvinden dan op andere dagen. Maar het idee van een specifieke Blue Monday als de somberste dag van het jaar mist wetenschappelijke grond.

Het idee van een specifieke Blue Monday als de somberste dag van het jaar mist wetenschappelijke grond.

Meer zelfs, zoals veel themadagen wordt Blue Monday door slimme bedrijven gebruikt als commercieel lokaas. Ze maken je bijvoorbeeld wijs dat je dringend een reis moet boeken om dat droeve gevoel als een slangenhuid van je af te werpen. Geen reiziger? Geen probleem, trek je portemonnee en laat je op een andere manier verwennen.

Larie en apekool, maar …

Laten we er geen doekjes om winden: Blue Monday voorstellen als de meest deprimerende dag van het jaar is larie en apekool. Maar dit neemt niet weg dat sommige mensen de wintermaanden helemaal niet fijn vinden en mogelijk ten prooi vallen aan verdriet en eenzaamheid.

Als je je down voelt op 16 januari 2023 of om het even welke andere dag, is het belangrijk om te weten dat ups en downs de normaalste zaak van de wereld zijn. Voor jezelf en je geestelijke gezondheid zorgen doe je niet alleen na de eindejaarsfeesten, maar het hele jaar door.

Hoe jaag je de somberheid weg?

Het is belangrijk om verbonden te blijven met vrienden en familie en deel te nemen aan activiteiten die je vreugde en voldoening schenken. Ga naar buiten en vang zoveel mogelijk natuurlijk licht op. Eet gezond, slaap voldoende en probeer regelmatig te bewegen of te sporten. Dit alles kan helpen om je stemming een boost te geven, nu nog meer dan in andere perioden van het jaar.

Maar als die voorjaarse somberheid je blijft overweldigen, aarzel dan niet om steun te zoeken. Praat erover met een familielid, vriend of vertrouwenspersoon, of overweeg om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Vergeet niet dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is als je die nodig hebt.

Voor CM is de zorg voor jouw mentale gezondheid een prioriteit

CM werkt samen met BloomUp. BloomUp is een online platform dat in enkele klikken een gesprek met een psycholoog of psychotherapeut mogelijk maakt. Op basis van je voorkeuren koppelt BloomUp je aan een geschikte psycholoog of psychotherapeut waarmee je een eerste gratis kennismakingsgesprek voert. De videogesprekken op het platform zijn volledig versleuteld en beveiligd. 

De tegemoetkoming van het CM-voordeel psychologische zorg gebeurt automatisch op het platform. Het CM-lid vult zijn gegevens in, waarna CM controleert of de tegemoetkoming betaald kan worden.

Ontdek ook