“Ik heb zelf vier jaar een stuk mantelzorg opgenomen voor mijn moeder. Ik deelde die taak met mijn oudere zus waardoor we elkaar konden aflossen en de ander even op adem kon komen. Maar zelfs dat was zwaar. Had ik toen maar geweten dat Oppas aan huis bestond!”

Draai gevonden

Na de dood van zijn moeder wist Bart meteen dat hij graag vrijwilligerswerk wilde doen in een zorgende rol. Eerst was hij actief in een rust- en verzorgingstehuis, maar hij vond pas echt zijn draai als vrijwilliger bij de dienst Oppas aan huis. “Je hebt hier meer mogelijkheden tot intens contact en er is meer tijd voor persoonlijke aandacht en zorg”, legt Bart uit.

Betutteling

De taken van een oppasvrijwilliger zijn divers en hangen uiteraard af van de mogelijkheden die er nog zijn. In het geval van Bart is het vooral aanwezig zijn, heel veel luisteren en de mantelzorger maximaal ondersteunen door allerlei praktische taken op te nemen. Bart: “Ik heb de voorbije jaren al vaak gemerkt dat oudere mensen het er moeilijk mee hebben om zo afhankelijk te zijn. Ik probeer daarom respect te hebben voor wat ze nog wel kunnen en hen niet te betuttelen. Dat vind ik heel belangrijk.”

Maatwerk

Bart heeft intussen een aantal vaste oppasadressen. Maar toch is elke opdracht anders. “De mensen voor wie ik de zorg opneem zijn anders, maar ook de mantelzorgers uiteraard. Wat voor de ene werkt, werkt niet noodzakelijk voor de andere. Zo bieden wij toch een beetje maatwerk. Ik zou alleszins niet meer zonder dit engagement willen. Het heeft mijn leven rijker gemaakt, dat sowieso.”

Nu jij!

Zorgend Vrijwilligerswerk is volop op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Twijfel je of oppas wel iets voor jou is? Er zijn tal van mogelijkheden voor vrijwilligers. Kom ze ontdekken tijdens de infosessies in Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Zo leer je alle werkingen kennen en ontdek je vanzelf welke het beste bij jou past. Waar kun je terecht?

Woensdag 14 december om 10 uur In Turnhout, Korte Begijnenstraat 22
Donderdag 15 december om 14 uur in Berchem, Borsbeeksebrug 26
Vrijdag 16 december om 10.30 uur in Mechelen, Antwerpsesteenweg 261

Ontdek ook