We gingen op bezoek bij An Van De Walle in Ledeberg. Haar kinderen droegen of dragen een beugel. Marthe (18) en Pieter (17), de oudste kinderen van An, hebben hun orthodontische behandeling beëindigd. Voor Lore (15) begint die pas. Zij geniet van het op 1 januari 2021 gevoelig verhoogde CM-voordeel van 1.050 euro.

An: ‘Die hogere tegemoetkoming van CM bovenop de wettelijke terugbetaling is zeer welgekomen. Ik ben er heel blij mee. Maar orthodontie blijft een dure aangelegenheid, zeker voor een gezin met meerdere kinderen zoals het onze.’

Puzzelen

Door haar vaste tandarts werd An doorverwezen naar een orthodontiepraktijk in de buurt. Die maakte voor elk kind een offerte op. Een offerte moet je altijd vragen vóór aanvang van de behandeling. Zo weet je hoeveel die je uiteindelijk zal kosten na aftrek van de terugbetalingen. 

Deze orthodontist vermeldt op zijn offertes steevast de kostprijs voor 12 behandelingszittingen, terwijl een behandeling meestal langer duurt.

‘Bij Marthe waren er 36 behandelingszittingen nodig. Op de offertes staat in een voetnoot wat mijn persoonlijk aandeel is per bijkomende behandelingszitting als de behandeling langer dan 12 zittingen duurt. Het is een beetje rekenen en puzzelen om het overzicht te bewaren. In een document houd ik bij wat ik al betaald heb. Die bedragen vergelijk ik met de bedragen van de offerte.’

Richtprijs

Elke behandeling is anders. Zo ook de offerte. Hoelang de behandeling duurt, hoe complex ze is en welke apparatuur er gebruikt wordt, verschilt per patiënt. De kostprijs van een behandeling hangt van al die factoren af. Net daarom is een heldere offerte belangrijk.

Aan de hand van verzamelde data ontwikkelde CM de toepassing Wat kost orthodontie? Met die toepassing kun je berekenen hoeveel een orthodontische behandeling met 18 en 24 behandelingszittingen gemiddeld kost en hoeveel terugbetaling je krijgt van CM.

Benieuwd naar je richtprijs voor een orthodontiebehandeling?

Let wel, de kostprijs die de toepassing toont is een richtprijs. Die geeft een idee hoeveel een behandeling je kan kosten. An voerde de gegevens van Lore, haar jongste dochter, in de toepassing in. Dit is het resultaat.

Kostprijs orthodontiebehandeling: 3174 - 3529 euro

  CM-terugbetalingen:

  • Verplichte ziekteverzekering: 789 - 903 euro
  • Aanvullend CM-voordeel: 1050 euro
  • CM-MediKo Plan (tot 500 euro): 0 euro

Totaal CM-terugbetalingen: 1839 - 1953 euro

‘Met amper enkele klikken kreeg ik een richtprijs. Vooral voor mensen die voor de eerste keer in aanraking komen met orthodontie is dit interessant. Ze krijgen op een snelle en eenvoudige manier een idee van wat de kostprijs ongeveer zal zijn.’

Wie aangesloten is bij CM-MediKo Plan krijgt, behalve de wettelijke terugbetalingen en de 1.050 euro van CM-diensten en -voordelen, een extra tegemoetkoming van 500 euro.