Je pupillen verraden je gevoelens

Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook. De hoeveelheid licht speelt eveneens een rol. Overdag in helder licht zijn de pupillen klein, ’s avonds en ’s nachts veel groter. Of iemand je nu aantrekkelijk vindt of net bang van je is, kun je dus moeilijk aflezen aan de ogen.

Je wimpers groeien en vallen uit

Elk ooglid heeft drie tot vijf rijen wimpers. Wimpers hebben, net als hoofdhaar, een groeicyclus. Iedere wimper doet er twee à drie maanden over om te groeien en uit te vallen. Neen, niet allemaal op hetzelfde moment, die wimpertjes spreken dat onderling af. Val jij vandaag uit, grote wimper, dan ik volgende week, oké? Afgesproken!

Je ogen kunnen verbranden

Daarom is het belangrijk om een zonnebril te dragen die beschermt tegen UV-stralen. Zonnebrand aan de ogen is anders dan een verbrande huid. De verbrande huid voelt pijnlijk aan, ziet rood en vervelt. Verbrande ogen zijn niet onmiddellijk zichtbaar of voelbaar en net daardoor extra gevaarlijk. Het hoornvlies, dat is de buitenste beschermlaag van het oog, kan beschadigd geraken. Ingesmeerd, hoofddeksel op en zonnebril bij? Zo stap je veilig de brandende zon tegemoet.

Een baby ziet pas kleuren na 4 weken

Eerst ziet hij rood. Een week later kan de baby ook groen, geel en blauw zien en van elkaar onderscheiden. Keuzestress in de speelgoedwinkel? Kies dat rode speeltje in plaats van dat bruine, grijze of witte.

Je leest sneller op papier

Op een scherm gaat lezen een kwart minder snel dan op papier. Bovendien begrijpen we teksten beter als we die op papier lezen. Niet onbelangrijk voor studenten. Maar het hele internet printen is nu ook weer niet nodig. 

90 procent heeft bruine ogen

Groene ogen zijn het zeldzaamst, slechts twee procent heeft ze. Geloof dus maar niet dat de kleur van je ogen iets zegt over je karakter, dat zou wel heel bizar zijn. 

Leef wordt ingelezen

De ingelezen Leef is een Daisy-luistertijdschrift. Er bestaan ook Daisy-luisterboeken. Daisy wie? Daisy is geen mens en heeft geen familienaam. Daisy is de benaming van het standaardformaat voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Beluister elk nummer van Leef op deze website.