
Kruimelpad
Zet je beste beentje voor tegen spataderen
Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

Wat is het verschil tussen steunkousen en compressiekousen?
Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en helpen tegen vermoeide of zware benen. Ze geven een lichte druk over het volledige been. De maat wordt bepaald door de schoenmaat. Er bestaan reissteunkousen, sportsteunkousen, zwangerschapskousen, diabeteskousen en anti-emboliekousen (ook wel TED-kousen genoemd). Je hebt geen doktersvoorschrift nodig om als CM-lid 10% korting te krijgen in de Goed-thuiszorgwinkel.
Medische compressiekousen draag je bij zwaar vermoeide of gezwollen benen, spataderen, lymfoedeem of een zware chronische veneuze aandoening. De druk van compressiekousen is het hoogst rond de enkel en vermindert naar boven toe. De maat wordt bepaald aan de hand van meetpunten op het been. Die opmeting kun je op afspraak laten doen door een bandagist van Goed thuiszorgwinkel. Compressiekousen bestaan in vier drukklassen, van lichte tot sterke druk. Op het voorschrift zal je dokter vermelden welke drukklasse voor jou geschikt is. Sommige voorgeschreven compressiekousen worden terugbetaald door het ziekenfonds. Op de andere krijg je als CM-lid 10% korting in de Goed-thuiszorgwinkel.
Maar zelfs met steun- of compressiekousen aan blijft het enorm belangrijk om regelmatig rond te wandelen en de kuitspieren te activeren. Een uitstekende oefening is afwisselend op je tenen en je hielen staan.